Hansels upphandlingskunskaper värdesätts i rescEU-projekt
RescEU:s beredskapsreserver är EU-finansierade gemensamma strategiska reserver. Finlands beredskapslager inom ramen för rescEU är betydande till sin storlek, med ett sammanlagt värde på 305 miljoner euro. Hansels gemensamma upphandling av produkter har utnyttjats vid upphandlingen av produkter.
Finland är värd för två EU-finansierade beredskapslager som tillsammans utgör den finska rescEU-projekthelheten. Det första CBRN-beredskapslagret började inrättas 2023. En del av skyddsutrustningen som köptes till lagret upphandlades framgångsrikt via Hansels dynamiska upphandlingssystem för skyddsutrustning. År 2024 inleddes ett medicinskt/CBRN-projekt för lagring av medicinsk utrustning och läkemedel i händelse av allvarliga olyckor eller kriser. Mikko Matikkala vid Försörjningsberedskapscentralen och hans team som arbetade med projektansökan beslutade att vända sig till Hansel för anbudsförfrågan.
”Vi konstaterade att vår gemensamma upphandling av laboratorieprodukter uppfyllde vissa behov men vi hade inte en lämplig gemensam upphandling av sjukvårdsprodukter. Den sociala betydelsen stod helt klar för oss, så vi kavlade genast upp ärmarna. Vårt mål var att skapa en gemensam upphandling som inte bara tillgodoser projektets behov utan även våra andra kunders”, säger Hansels kategorichef Kirsi Kujanpää.
Förberedelserna för den gemensamma upphandlingen av sjukvårdsmaterial och utrustning fick en snabb start. Den gemensamma upphandlingen utgjorde ramen inom vilken produkterna som behövdes för projektet upphandlades. För konkurrensutsättningen bildades ett projektteam bestående av Ilona Hatakkafrån inrikesministeriet, Kalle-Pekka Lehti och Ellen McMahon från Försörjningsberedskapscentralen och Piia Ollila och Satu Alanko från social- och hälsovårdsministeriet. Från Hansel medverkade förutom kategorichef Kujanpää jurist Heli Hietala och upphandlingssakkunnig Eeva Lindroos. Det snäva tidtabellen förutsatte en kraftig insats av alla och svetsade samman projektteamet.
”Det här var ett enormt projekt där det nära samarbetet i teamet gav ett verkligt mervärde. Projektet är ett bra exempel på vad man kan uppnå inom offentlig upphandling genom samarbete när det är som bäst”, säger Hatakka.
Marknadsdialogen ökade förståelsen mellan parterna
Upphandlingsprocessen för projektet inleddes med marknadsdialoger med leverantörerna. De aktiva dialogerna fortsatte under hela beredningen av konkurrensutsättningen och ansågs meningsfulla av alla parter.
”Marknadsdialogen ökade förståelsen mellan parterna. För oss innebär dialogen en konkretisering av vad vi ska fokusera på i upphandlingen. Anbudsgivarna fick igen tillräcklig information om både produkterna som skulle köpas in och målen med upphandlingen vilket gjorde att vi fick anbud av hög kvalitet”, säger Lindroos.
Ett framgångsrikt upphandlingsprojekt krävde ett multiprofessionellt anbudsteam bestående av sakkunniga inom olika områden. Varje sakkunnig förde med sig sin egen substans, kultur, praxis och sakkunskap inom sitt område till gruppen. Helt utan ändringar förverkligades det stora projektet inte men det kunde slutföras enligt plan och tidtabell. Hansels projektteam fick beröm av andra inblandade för sin flexibilitet och sitt professionella tillvägagångssätt.
”Hansels projektteam utgjorde en väsentlig del av projektet och vi arbetade tillsammans som partner. Om vi inte visste hur vi skulle gå tillväga hade de alltid en lösning. Deras service och yrkeskunskap kan vi inte berömma nog”, säger Lehti.
Det gemensamma målet förde till ett utmärkt resultat för rescEU- upphandlingarnas del
Projektgruppen är nöjd med resultatet av upphandlingen, både vad gäller produkter och kostnader. Det goda samarbetet kommer sannolikt att fortsätta i nästa fas av projektet.
”Slutresultatet är ibland mer än summan av delarna. I projektet identifierades deltagarnas roller och deras sakkunskap kunde utnyttjas på ett bra sätt. Trots tidspressen och projektets komplexitet har vi tillsammans uppnått ett utmärkt resultat”, säger Alanko vid social- och hälsovårdsministeriet.
Hansels Panu Kilpinen som ansvarar för säkerhetsmyndigheternas kunder instämmer i berömmet.
”Projektet stödde också målen för nätverket av säkerhetsmyndigheter och främjade det sektorövergripande samarbetet. Vi utvecklar alltid våra gemensamma upphandlingstjänster och upphandlingsmodeller utifrån våra kunders behov – i det här fallet säkerhetsmyndigheternas. Den gemensamma upphandlingen av sjukvårdsmateriel och utrustning är ett bra exempel på hur gemensam upphandling tar hänsyn till kraven på beredskap”, säger Kilpinen.
Den gemensamma upphandlingen av sjukvårdsmaterial och medicintekniska produkter som ursprungligen inrättades för rescEU-projektet är öppen för alla upphandlande enheter.
”Krutet måste inte alltid uppfinnas på nytt. Nu kan även andra operatörer dra nytta av den gemensamma upphandlingen vilket å sin sida bidrar till att resurserna kan koncentreras och sålunda kan vi spara in på kostnader”, säger Matikkala vid Försörjningsberedskapscentralen.
EU:s gemensamma beredskapsreserv: rescEU
EU:s rescEU-system består av olika beredskapsreserver för katastrofer. Finland har två rescEU-reserver:
- Ett CBRN-beredskapslager med beredskap inför hot och olyckor orsakade av kemiska (C), biologiska (B), radiologiska (R) och nukleära (N) ämnen.
- Medicinska/CBRN-lager för att förbereda inför gränsöverskridande hälsohot samt olycks- och krissituationer.
Förberedelserna och upphandlingen av lagren utförs av ett konsortium som leds av inrikesministeriet och som består av social- och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd, Försörjningsberedskapscentralen och Strålsäkerhetscentralen. Försörjningsberedskapscentralen (FBC) ansvarar för upphandling av den utrustning som specificeras i projektet och för lagring, logistik, underhåll och återvinning under hela projektet.
Intressant för dig
Långsiktigt sömlöst samarbete
Hansel har redan i femton år stött Lantmäteriverket i upphandlingarna.
Seinäjoki-resan: små steg framåt
I Seinäjoki betraktas upphandlingar som en strategisk möjlighet.
Mot en utmärkt serviceupplevelse
Nöjdheten hos kunder och leverantörer följer vi regelbundet upp hos Hansel.