Livligt samarbete i Norden och EU
I augusti 2024 höll Hansels styrelse ett möte i Köpenhamn och besökte den danska gemensamma upphandlingsenheten SKI. SKI:s VD Signe Lynggaard Madsen presenterade bolagets verksamhet tillsammans med resten av ledningsgruppen. Diskussionen var aktiv och vi konstaterade att företagens utbud av gemensamma upphandlingar och upphandlingsprocesserna var likartade. Både SKI och Hansel erbjuder hela den offentliga förvaltningen sina tjänster. Båda företagen har också gemensamma upphandlingar som är obligatoriska för vissa av deras kunder. I SKI gäller det främst den kommunala sidan, medan det hos Hansel finns statliga kunder som omfattas av den så kallade användningsskyldigheten. Den danska staten äger 55 procent av SKI och Danmarks kommunförbund 45 procent. Även Hansel ägs av staten och Finlands Kommunförbund.
Syftet med de båda gemensamma upphandlingsorganisationerna är att skapa besparingar för samhället och tillhandahålla hållbara upphandlingslösningar för sina kunder. Båda företagen arbetar med både ramavtal och dynamiska upphandlingssystem, men SKI fokuserar på ramavtal. Bolagens intäkter kommer huvudsakligen från serviceavgifter för gemensamma upphandlingar. SKI:s sätt att beräkna besparingar väckte intresse hos Hansels styrelse och på uppmuntran av styrelsen kommer vi att införa beräkningsmodellen hos Hansel. SKI beräknar mervärdet som produceras för samhället via sparkalkyler.
Fruktbart utbyte av erfarenheter ur ett flertal perspektiv
Hansels medarbetare deltog i evenemanget Nordic Network Meeting om socialt ansvar i Oslo i juni 2024. Bland temana som behandlades ingick åtgärder som rör upphandling i så kallade riskländer och revisioner av socialt ansvar.
I juni var vi också representerade på The Power of Public Food Procurement-evenemanget om offentliga livsmedelsupphandlingar i Köpenhamn med särskilt fokus på skolmåltider.
Det nordiska samarbetet inom ICT-kategorin är också regelbundet och mycket aktivt. Månadsmöten har ordnats på distans och i juni 2024 träffades man på ett möte i Norge som organiserades av DFO. Arbetet har särskilt fokuserat på utmaningar inom upphandling av programvara och moln och på utbyte av erfarenheter. Svenska Adda, danska SKI, norska DFO, isländska Ríkiskaup och Hansel har deltagit. Ett stort antal sakkunniga har delat med sig av sina erfarenheter av konkurrensutsättning och sina synpunkter på handlingssätt och förfaranden som programvaruleverantörerna har tillämpat. Det gemensamma målet är att uppnå större effektivitet, besparingar och fördelar med centraliserad upphandling inom sektorn.
I september 2024 ordnades det första Nordic Travel Network-mötet i Stockholm. Förutom Hansel deltog Kammarkollegiet i Sverige, som ordnade evenemanget, samt SKI i Danmark och DFO i Norge. Under mötet diskuterades de olika ländernas kategoristrategier, hur hållbarhetskrav beaktas i upphandlingar samt vilka system och tekniska lösningar som används. Situationen för pågående upphandlingsprojekt i olika länder presenterades också.
Det nordiska samarbetet om reformen av direktivet om offentlig upphandling inleddes hösten 2024. De gemensamma upphandlingsenheterna Adda i Sverige, SKI i Danmark och Hansel inledde diskussioner om intressebevakning och framförande av praktiska infallsvinklar gällande upphandling.
I november 2024 var Hansel väl representerat på några internationella upphandlingsevenemang. En representant för Hansel deltog i en workshop som ordnades i Tirana av EU:s TAIEX-program (Technical Assistance and Information Exchange) för den gemensamma upphandlingsenheten (Operatori i Blerjeve të Përqendruara) i Albanien. Syftet med workshopen var att dela med oss av bästa praxis inom gemensam upphandling till våra albanska kollegor och vår representant berättade om erfarenheter av att använda dynamiska upphandlingssystem som en modell för gemensam upphandling. Vid Nordic Public Procurement Forum i Köpenhamn höll Hansel anförandet What makes a central purchasing body a game changer? Seminariet behandlade också fördelarna med gemensam upphandling, nyheter från Europeiska kommissionen, aktuell rättspraxis, forskares slutarbeten om upphandling och hållbarheten i upphandlingar.
Det aktiva samarbetet mellan de svenska kommunernas gemensamma upphandlingsenhet Adda och Hansel inom beredskapsområdet kulminerade i ett möte i Stockholm i december 2024. Tillsammans diskuterades finsk och svensk beredskapspraxis, hur hållbarhets- och beredskapskrav kan beaktas i upphandlingar samt tekniska lösningar. Läget för beredskapsåtgärderna i de båda länderna presenterades också. På mötet deltog även finska och svenska myndigheter samt svenska kommuner.
Nästa: Live- och online-evenemang
Intressant för dig
Verkställande direktörens översikt
De stora besparingarna inom den offentliga förvaltningen 2024 återspeglades också i upphandlingsverksamheten.
Vi utreder kostnadsbesparingarna i gemensamma upphandlingar
Hansels uppdrag är att öka effektiviteten inom offentlig upphandling i Finland men att mäta effektiviteten är en utmaning.
Hållbarhetsledning
”Hållbarhet är vårt trumfkort" är ett av huvudtemana i vår strategi.