Översikt över evenemangen 2024
2024 var det andra året som tillväxtstrategin verkställdes. Målet för gemensam upphandling i tillväxtstrategin höjdes under året för perioden 2023–2028 till en miljard euro i stället för den tidigare tillväxten på en halv miljard euro.
Strategin bygger på mervärdet som kunden får. Hansels vision är att vara kundens primära upphandlingspartner och har som uppgift att öka produktiviteten genom upphandlingar som påverkar den offentliga sektorn i Finland. Hansel bedriver en etisk och effektiv verksamhet och erbjuder sina kunder en utmärkt serviceupplevelse. Hållbarhetsarbetet kommer även i fortsättningen att vara vår styrka och det är något som Hansel ständigt strävar efter att förbättra. Bolagets medarbetare är de bästa inom offentlig upphandling och de värdesätter sitt arbete och varandra. Hansels arbetskultur uppmuntrar till kontinuerligt lärande, gemenskap och god teamkänsla.
Den förändrade geopolitiska situationen och tidigare pandemin gjorde att beredskapsfrågorna blev allt viktigare. Hansel är involverad i beredskapsprojekt inom den offentliga förvaltningen genom finansministeriet. Hansel säkerställer kontinuiteten i sin egen verksamhet i händelse av störningar och tar hand om beredskapsfrågor för gemensam upphandling i samarbete med kunder och avtalsleverantörer.
2024 var ett intensivt år med många evenemang, både live och på linjerna. Totalt deltog 6 000 kunder och leverantörer i de olika evenemangen. Hansel ordnade sammanlagt 65 evenemang och deltog i fem evenemang som ordnades av andra på mässavdelningen. Fyra av de egna evenemangen var kundwebbseminarier, fyra var informationsmöten för avtalsleverantörer och 57 var informationsmöten om gemensam upphandling. Webbseminarierna för kunder behandlade bland annat stöd för avtalsperioder, stöd för minikonkurrensutsättningar, analys av upphandlingsindikatorer och hållbar livsmedelsupphandling. Efter ett uppehåll på några år ordnades Kontorslokaldagen som ett hybridevenemang. Informationsmötena för leverantörer behandlade eKuitti, avtalsleverantörernas vanliga frågor, ABC för avtalsleverantörer och tillhandahållande av dynamiska upphandlingssystem för minikonkurrrensutsättningar. Kundforumet sammanträdde tre gånger och behandlade AI i offentlig upphandling, Hankinta-pulssi som ett rapporteringsverktyg, datainsamling och analys i upphandlingens livscykel.
Hos Hansel följer vi regelbundet upp kundernas och leverantörernas nöjdhet. Undersökningarna som gällde 2024 genomfördes i januari 2025. Medelbetyget för kundnöjdhetsundersökningen på skalan 1–5 var 4,24 (föregående år 4,19), medan medelbetyget i undersökningen av leverantörsnöjdheten var 4,12 (föregående år 4,06). Stödenheten för gemensamma upphandlingar erbjuder tjänster i anslutning till Hansels 63 gemensamma upphandlingar, där kunden väljer leverantör utifrån en minikonkurrensutsättning. Kundernas betyg för uppdragen låg 2024 på 4,66 på skalan 1–5 (2023: 4,53).
Arbets- och näringsministeriet tillsatte våren 2024 en arbetsgrupp för att bereda ändringar i upphandlingslagstiftningen. En betydande del hänförde sig till statsminister Petteri Orpos regeringsprogram. Hansel deltog i arbetsgruppen för upphandlingar som bestående sakkunnig. Arbetsgruppen för upphandlingslagstiftning sammanträdde 14 gånger under 2024. Arbetsgruppens mandat löpte ut den 30.11.2024 och rapporten publicerades den 8.1.2025. I betänkandet föreslås ett antal ändringar i lagen om offentlig upphandling som kommer att påverka upphandlingspraxis. Exempel på det här är skyldigheten att dela upphandlingar som överskrider EU:s tröskelvärde och skyldigheten att avbryta ett upphandlingsförfarande om endast ett anbud lämnas. I upphandlingslagen föreslås även nya skyldigheter gällande marknadsundersökningar, till exempel skyldigheten att genomföra en marknadsundersökning för upphandlingar som överstiger 10 miljoner euro. I upphandlingslagen föreslås också begränsningar för tilldelning av avtal till enheter som är anknutna till upphandlande enheter. Förslagen skulle ha en betydande inverkan på gemensamma upphandlingar och Hansels kundkrets. De föreslagna bestämmelserna ökar skyldigheterna och rätten att överklaga i upphandlingsförfaranden. De föreslagna bestämmelserna om intressentföretag kommer sannolikt att ha en betydande inverkan på i synnerhet kommunala bolag roll och funktioner. Betänkandet som arbetsgruppen för upphandling tog fram skickades på remiss som avslutas i mars 2025.
Under 2024 har EU utarbetat ett antal EU-förordningar med specifika skyldigheter relaterade till hållbar upphandling. Exempel på det är förordningen om nettonollutsläpp (2024/1735/EU), förordningen om kritiska råvaror (1252/2024/EU) och förordningen om gränsvärden för tunga fordon (2024/1610/EU). Kommissionen har också inlett en undersökning av kinesiska medicintekniska produkter enligt förordningen om ömsesidighet vid offentlig upphandling (1031/2022/EU). Tillämpningen av förordningen om utländskt stöd som snedvrider den inre marknaden (2560/2022/EU) inleddes och Hansel lämnade in leverantörsdeklarationer till kommissionen i enlighet med förordningen för gemensamma upphandlingar av betydande värde som omfattas av förordningen.
Hansel deltog i de arbetsgrupper som tillsattes av finansministeriet för att reformera de allmänna avtalsvillkoren för offentlig upphandling (JYSE) och de allmänna avtalsvillkoren för IT-upphandling inom den offentliga förvaltningen (JIT).
Hansel är medlem i den av finansministeriet tillsatta samordningsgruppen för upphandlingar, både som medlem och i sekretariatet. Arbetsgruppens mandatperiod var 1.1.2023–31.12.2024. Hansel deltog också i andra projekt under året, såsom finansministeriets och Kommunförbundets gemensamma operativa program för verkningsfull offentlig upphandling och arbets- och näringsministeriets kompetenscenter för hållbar och innovativ offentlig upphandling (KEINO) som avslutades 2024. Hansel genomförde också en undersökning på uppdrag av finansministeriet om förbättrad produktivitet i den offentliga förvaltningens licensiering.
Hansel fortsatte att utveckla Hilma, kanalen för meddelanden om offentlig upphandling, på uppdrag av finansministeriet. Projektet finansieras av finansministeriet och faktureringen av projektet i övriga rörelseintäkter uppgick till 1 211 tusen euro 2024 (2023: 1 692 tusen euro). Dessutom fullföljdes flera andra utvecklingsprojekt i bolaget med målet att göra det lättare att anlita gemensamma upphandlingar, skapa en förstklassig digital serviceupplevelse och öka den interna effektiviteten i enlighet med Hansels strategi. Bland de interna utvecklingsprojekten var de viktigaste utvecklingen av webbplatser och uppbyggnaden av funktioner för minitävlingar samt förnyelsen av externa och interna rapporteringstjänster.
Vid utgången av 2024 hade Hansel fyra överklaganden anhängiga i marknadsdomstolen. Företaget hade inga pågående överklaganden hos Högsta förvaltningsdomstolen vid utgången av 2024. Vid årsslutet hade Hansel ett tvistemål anhängigt i tingsrätten. Marknadsdomstolen meddelade Hansel två beslut om avslag av besvär under 2024. I fallet med upphandlingen av talllösningar gällde det fastställandet av föremålet för upphandlingen, tidsfristen för anbudet och en begäran om förtydligande från den vinnande anbudsgivaren. Marknadsdomstolen konstaterade emellertid att upphandlingen hade genomförts i enlighet med lagen om offentlig upphandling. I januari 2025 överklagade ändringssökande marknadsdomstolens beslut hos Högsta förvaltningsdomstolen. Högsta förvaltningsdomstolen avslog emellertid överklagandena i februari 2025. I februari 2025 fick Hansel också ett beslut från marknadsdomstolen där överklagandet i ärendet om kontorsmaterial förföll på grund av att det återkallades.
Hansel bevakar den offentliga upphandlingen inom Europeiska unionen. Hansel är medlem i Europeiska gruppen av upphandlingscentraler (CPU). I gruppen ingår förutom Hansel ett stort antal europeiska upphandlingscentraler, till exempel danska SKI, svenska Kammarkollegiet och Adda, österrikiska BBG, italienska Consip och portugisiska ANCP.
Hansels compliancefunktion ansvarar för att affärsprinciperna och de etiska riktlinjerna är uppdaterade, stöder personalen i etiska frågor, ordnar utbildningar och hanterar eventuell visselblåsning. Compliancefunktionen rapporterar årligen till bolagets styrelse.
Hållbar utveckling, miljöfaktorer och grå ekonomi
Hållbarhet, beredskap och bekämpning av den grå ekonomin har blivit allt viktigare frågor inom den offentliga upphandlingen. Hansel följer principerna för hållbarhet i sin verksamhet i enlighet med statsrådets riktlinjer. Hållbarhetsredovisningen är en etablerad del av bolagets årsredovisning och beskriver detaljerat hållbarhetsrelaterade åtgärder. Som en del av hållbarhetsarbetet ägnas särskild uppmärksamhet åt verksamhetens konkurrenspåverkan och marknadernas funktionssätt.
Väsentliga händelser efter räkenskapsårets utgång
Det har inte skett några väsentliga förändringar i verksamheten efter räkenskapsårets utgång.
Utsikter och mål för 2025
Bolaget fortsätter att verkställa strategin i enlighet med åtgärdsplanen. Målet för strategiperioden är att uppnå en betydande tillväxt inom gemensam upphandling.
Nästa: Risker och riskhantering