Digitala tjänster utvecklades för att hjälpa kunderna

Under 2024 styrdes utvecklingen av våra digitala tjänster av tre huvudteman:

  • utvecklingen av lättanvända tjänster
  • tillhandahållande av en utmärkt digital service­upplevelse
  • förbättringen den interna effektiviteten.

Djärva experiment och utbyggnad av AI-användningen möjlig­gjorde de här aspekterna. Genom åtgärderna vill vi stödja målen i vår strategi och se till att våra kunder får bästa möjliga service.

 

Utmärkt digital serviceupplevelse, intern effektivitet och kontinuerlig förbättring, AI gör det möjligt.

 

Hos Hansel har vi redan i flera års tid använt olika AI-lösningar i ganska stor utsträckning, till exempel för analysändamål. Under 2024 var förväntningarna särskilt inriktade på de nya möjligheter som generativ AI erbjuder. Samtidigt som vi strävar efter att ge våra medarbetare moderna verktyg och ny kompetens har vi också infört nya riktade tjänster för våra kunder.

Den första som togs i produktion var den artificiella intelligens­assistenten Hankinta­välkky som lanserades i samband med Hilma-tjänsten (hankintailmoitukset.fi) och som åtminstone inofficiellt verkade vara den första tjänsten baserad på generativ artificiell intelligens som togs i produktion inom den offentliga sektorn i Finland. Syftet med AI-assistenten är att hjälpa sakkunniga inom offentlig upphandling med upphandlings­relaterade frågor. Samtidigt stöder Hankinta­välkky också Hilmas vision genom att erbjuda lättanvänd information om informations­tjänster för offentlig upphandling. År 2024 var Hilma en tjänst som ägdes av finans­ministeriet och som utvecklades och underhålls av Hansel.

”Återkopplingen från användarna var generellt sett mycket positiv.”

Efter lanseringen i augusti hade upphandlings­verktyget i genomsnitt 700 diskussioner per månad under resten av året och åter­kopplingen från användarna var i allmänhet mycket positiv. Baserat på diskussionerna och användarnas erfarenheter beslutade Hilmas styrgrupp att utöka informations­innehållet i Hankinta­välkky till ämnen som intresserar användarna. I den inledande fasen användes i Hankinta­välkky endast innehållet i Handboken för offentlig upphandling som lärdes ut till AI. I framtiden kommer Hankinta­välkky sannolikt också att minska trycket på Hilmas kundtjänst och rådgivning om offentlig upphandling.

Enklare upphandling

Ett av de viktigaste temana i Hansels strategi är satsningen på att de gemensamma upphandlingarna ska vara lätta att anlita. I kombination med vårt mål med en utmärkt digital service­upplevelse har vi funderat mycket kring hur vi kan stöda våra kunder när de genomför avlastade konkurrens­utsättningar inom gemensamma upphandlingar. Under 2024 byggde vi upp ett koncept för nätaffärsartad konkurrens­utsättning under arbetsnamnet anbudskorg. Funktionen är avsedd att erbjuda för­definierade produkt- och service­alternativ i Hansels anbuds­verktyg Kisa-apuri som kunden enkelt kan välja till sin egen anbudskorg. Det blir lättare att definiera föremålet för upphandlingen och anbuds­givarens arbets­börda minskar eftersom separata Excel-filer inte längre behövs.

Anbudskorgen planerar vi att införa i början av 2025 i två dynamiska upphandlings­system (DPS): Datorer 2023–2027 och Laboratorie­material, -kemikalier och utrustning 2023–2027. Vi samlar erfarenheter av anbuds­korgen och kommer senare att införa den i andra gemensamma upphandlingar.

Skriva ut

Intressant för dig

Mot en utmärkt service­upplevelse

Nöjdheten hos kunder och leverantörer följer vi regelbundet upp hos Hansel.

Läs artikeln

Verkställande direktörens översikt

De stora besparingarna inom den offentliga förvaltningen 2024 återspeglades också i upphandlingsverksamheten.

Läs artikeln

Tillväxtstrategi Plus syftar till besparingar

Hansels styrelse förnyade tillväxtstrategin som lanserades 2023.

Läs artikeln