Hansel – den offentliga sektorns upphandlings­enhet

Hansel är ett icke-vinstdrivande aktiebolag som har som mål att öka produktiviteten inom den offentliga förvaltningen genom effektiv upphandling. Hansels kunder är bland annat ministerier och underlydande ämbetsverk, kommuner, samkommuner, välfärdsområden, universitet och högskolor, Keva och församlingar samt offentliga inrättningar som staten eller en kommun har bestämmande inflytande över.

Hansel ägs av staten (65 procent) och Finlands Kommunförbund (35 procent). Bolagets roll och funktion som en gemensam upphandlingsenhet fastställs i lagstiftningen om offentlig upphandling, i lagen om Hansel Ab och i statens upphandlings­strategi. Finansministeriet ansvarar för ägarstyrningen på statens vägnar.

Hansel finansierar sin verksamhet genom en serviceavgift för gemensamma upphandlingar som tas ut av leverantörer och försäljning av sakkunnigtjänster. Serviceavgiften, som baseras på kundernas upphandlingar, får uppgå till högst 1,50 procent. Den genomsnittliga serviceavgiften 2024 var 0,83 procent (2023: 0,85 procent).

Hansels egna upphandlngar uppgick 2024 till 5,6 miljoner euro. När det är möjligt använder sig bolaget av gemensam upphandling. Om inget lämpligt ramavtal eller dynamiskt inköpssystem finns att tillgå sker upphandling i enlighet med bolagets processer.

Skattemässigt fotavtryck

2024 2023 2022 2021 2020
Omsättning, tusen euro 17 688 17 145 14 260 12 273 11 465
Räkenskapsperiodens resultat, tusen euro 1 198 2 004 -338 -1 252 -1 723
Balansomslutning, tusen euro 17 131 15 756 24 709 26 670 13 009
Skatteskulder och skattefordringar, tusen euro 6 727 6 438 5 562 4 698 4 330
Investeringar, tusen euro 38 9 41 0 0

Organisation

Hansels organisation utgörs av en personal på 142 sakkunniga. Styrelsen väljs av bolagsstämman och ordförande är vice­häradshövding Antti Neimala, vice ordförande Hanna Tainio vice verkställande direktör för Finlands Kommunförbund, ledamöter är upphandlingschef Antti Laakso vid Aalto-universitetet, Hyvinge stads stadsdirektör Johanna Luukkonen och generaldirektören för Arbetshälsoinstitutet Antti Koivula. Därutöver har kategorichefen Minna Isoherranen som har närvaro- och yttranderätt, deltagit vid styrelsens sammanträden som personalrepresentant. Styrelseledamöterna ingår inte i bolagets verkställande ledning.

Styrelsen utser ledningsgruppen på förslag av verkställande direktören. Vid utgången av 2024 bestod ledningsgruppen av sex personer inklusive VD: verkställande direktör Anssi Pihkala (f. 1963), ekonomidirektör Kirsi Koivusaari (f. 1966), juridisk direktör Eija Kontuniemi (f. 1966), kundrelationsdirektör Maritta Mäkelä (f. 1965), kategorichef Susanna Närvänen f. 1963) och direktören för digitala tjänster Mikko Saavalainen (f. 1979).

Utnämningen av bolagets styrelse och ledningsgrupp styrs av principerna för statlig bolagsstyrning som bland annat säkerställer jämlikhet. Besluten fattas i enlighet med den finska aktiebolagslagen och Hansels bolagsordning. Bolagets kontor är beläget i Helsingfors, i Posthuset. Hansel har ingen verksamhet utomlands.

Hansels medlemskap i föreningar 2024:

  • Finlands Näringsliv EK
  • Finnish Business & Society, FIBS
  • Helsingforsnejdens handelskammare
  • Arbetsgivarna för servicebranscherna PALTA rf
  • Procom viestinnän ammattilaiset ry
  • Sisäiset tarkastajat ry
  • Suomen liikematkayhdistys FBTA ry
  • Suomen Markkinointiliitto ry
  • Suomen osto- ja logistiikkayhdistys LOGY ry

Affärsverksamhet

Hansels affärsverksamhet är indelad i tre områden: gemensam upphandling, konkurrens­utsättningstjänster och utvecklings­tjänster för upphandling. Den gemensamma upphandlings­enheten bidrar till produktiviteten i den offentliga förvaltningen, kvaliteten av den offentliga upphandlingen och likabehandling av leverantörer. Hansels mål är att ordna konkurrensutsättningarna så att marknaden fungerar effektivt och konkurrens skapas. Affärsriskerna behandlas regelbundet av bolagets ledningsgrupp och styrelse.

Hansels affärsområden

Gemensamma upphandlingar

Med gemensam upphandling avses ramavtal och dynamiska upphandlings­system som Hansels kunder kan anlita för att köpa produkter och tjänster. I gemensamma upphandlings­avtal kommer man överens om allmänna villkor, såsom föremålet för upphandlingen, priserna samt parternas ansvar och skyldigheter. Genom att tillämpa Hansels avtal kan kunden säkerställa att upphandlingen är laglig, trygga avtals­villkoren och underlätta avtals- och leverantörs­hanteringen. Inför gemensamma upphandlingar kontrollerar Hansel leverantörernas lämplighet och följer också upp hur leverantören uppfyller sina avtalsenliga och sociala skyldigheter samt leverantörens betalnings­förmåga under avtals­perioden.

Besparingar uppnås när produkter och tjänster upphandlas för tillräckligt stora inköps­volymer för att tillgodose behoven hos så många kunder som möjligt. Gemensam upphandling ger betydande besparingar för offentliga förvaltningar, både när det gäller upphandlings­priser och process­kostnader.

Konkurrens­utsättnings­tjänster

Konkurrensutsättningstjänster är nödvändiga när det inte finns någon gemensam upphandling för upphandlings­föremålet. Hansels konsulter och jurister för konkurrens­utsättning är specialiserade på offentlig upphandling, konkurrens­utsättning och avtalsrätt. När kunden anlitar tjänsten kanhan eller hon vara säker på att upphandlingen sker enligt reglerna, med bästa möjliga avtals­villkor och att det tas hänsyn till pris, kvalitet och ansvarsfrågor. Det frigör tid för kunden att ägna sig åt andra uppgifter, minskar riskerna för den upphandlande enheten och främjar utbytet av bästa praxis.

Utveckling av offentlig upphandling

Vår utvecklingstjänst syftar till att förbättra effektiviteten och resultatet i våra kunders upphandlings­verksamhet. Utvecklings­cheferna har huvudrollen i kund­uppdragen, men hela Hansels kompetens finns tillgänglig. Utvecklings­tjänster kan vara relaterade till att lösa ett problem i en kunds upphandlings­funktion, eller så kan de vara en omfattande analys, utveckling och förändrings­hantering av ledning, organisation eller genomförande av upphandlingar samt personal­coaching. Innehållet i utvecklings­uppdraget anpassas alltid efter kundens önskemål i varje enskilt fall och genomförs i nära samarbete.

Skriva ut

Intressant för dig

Tillväxtstrategi Plus syftar till besparingar

Hansels styrelse förnyade tillväxtstrategin som lanserades 2023.

Läs artikeln

Utvecklingen av gemensamma upphandlingar

2024 var ett aktivare år än året innan med tanke på konkurrensutsättningen.

Läs artikeln

Personalstatistik

I slutet av 2024 hade Hansel 142 medarbetare.

Läs artikeln